Wanneer komt de familie Beretta naar Holland?

Wanneer komt de familie Beretta naar Holland? In ons land wordt voor het eerst een lid van de familie Beretta vermeld in Den Haag. Op 22 juni 1757 krijgt Franciscus Beretta, geboren in 1728, permissie om voor zes maanden in Den Haag te verblijven. Hoewel hij tenminste twee keer naar zijn vrouw in Lugano is teruggekeerd, hij heeft na zijn eerste vermelding in Den Haag nog twee kinderen gekregen, blijft hij in Nederland tot zijn (te) vroege dood in 1774. Hij is maar 46 jaar oud geworden. Maar hij blijft niet alleen in ons land.

In 1772 komen twee neven van hem, zonen van Joseph Antoni Beretta en Maria Elisabeth Bordoni naar ons land, Johannes Jacobus Beretta (geboren 1752), die zich meestal Jacobus laat noemen en Joannes Baptista Beretta (geboren 1754), die zich Jan Beretta laat noemen. Deze Jan Beretta krijgt op 21 oktober 1772 permissie om voor twee jaar in Den Haag te verblijven. Jacobus Beretta laat zich pas op 2 augustus 1773 in Den Haag inschrijven als nieuw burger. Later in 1787 komt er nog een derde zoon van Joseph Antoni Beretta en Maria Elisabeth Bordoni naar Den Haag, want op 21 maart 1787 laat Franciscus Beretta (geboren 1768) zich in Den Haag inschrijven als nieuw Burger.

Deze Jacobus Beretta is de stamvader van de Haagse tak van de familie Beretta, Jan Beretta is de stamvader van de familietak in Hoorn en Franciscus Beretta is de stamvader van de familietak die via Nijmegen uiteindelijk in Delft terecht komt. In Delft vindt vervolgens een verschrijving bij de burgerlijk stand plaats waardoor deze familietak verder gaat onder naam Baretta.